top of page

evenement.

cultuurtheater de witte lely, werfkelder huren
de witte lely utrecht
de witte lely utrecht

Historische Roman Festival

Op zondag 8 oktober wordt in Utrecht het Historische Roman Festival georganiseerd.

 

De historische roman bevindt zich tussen twee vuren: feit en fictie. Schrijvers van historische romans worden bestookt door historici als ze de feiten niet juist weergeven. Als schrijvers te dicht bij de feiten blijven, wordt hun werk door literaire critici afgedaan als ongeïnspireerd, saai. Kan de historische-romanschrijver het wel goed doen?

 

Letterkundige en filosoof Marrigje Paijmans gaat op zondagmiddag 8 oktober dieper in op deze paradox. Paijmans: “Geschiedenis en literatuur hebben veel met elkaar gemeen. Ook historici vertellen verhalen, verhalen die uitblinken in bewijsbaarheid. De verhalen van romanschrijvers bezitten vaak een grotere zeggingskracht. Waaraan ontlenen ze die zeggingskracht als ze gebeurtenissen deels verzinnen? De strijd tussen historici en schrijvers is hevig, juist omdat het onderscheid vaag is. Het domein wordt bevochten op het slagveld van de historische roman.”

 

Stichting Historische Roman Genootschap wil Nederlandse lezers meer bekend maken met het genre historische romans. Een van de activiteiten is de organisatie van dit literaire evenement waar lezers en schrijvers elkaar ontmoeten.

 

Tijdens het festival wordt Volkskrant-columniste Aleid Truijens geïnterviewd over haar nog te verschijnen biografie van Hella Haasse. De auteurs Tanya Commandeur en Lidy Nicolasen vertellen over hun respectievelijke romans Uit liefde, meneer Tuschinski en De Geuzendochter.

 

De Utrechtse schrijfster Cato van Aa spreekt over haar recent verschenen roman Fameuze dames, een spannend verhaal dat zich afspeelt in de achttiende eeuw en een beeld schetst van de positie van vrouwen in die tijd.

 

Het volledige programma van het Historische Roman Festival is te bekijken via www.historische-roman.nl.

Locatie:

De Witte Lely, Oudegracht 296 a/d werf, Utrecht

 

Tijdstip:

13.00u – 17.30u

 

Entree:  

€ 15,00

 

Aanmelden:

Historische Roman Festival

Blijf op de hoogte en meld je meteen aan voor de nieuwsbrief!

U bent aangemeld voor de nieuwsbrief.

bottom of page